بهترین روستای طالقان
بهترین روستای طالقان می تواند روستایی با آب و هوای خوش و مناظر طبیعی چشم نوازی باشد که آثار تاریخی جالب توجه و اماکن مقدسی را نیز در خود جای داده است. از آنجایی که منطقه طالقان به دلیل آب و هوای مطبوع، طبیعت زیبا، تاریخ کهن و نزدیکی به شهرهای تهران، کرج و قزوین مورد توجه بسیاری از علاقه مندان به گردش و تفریح و یا سرمایه گذاری از طریق خرید ویلا یا زمین قرار گرفته است، معیارهای انتخاب بهترین روستا نیز می تواند در نظر این افراد اندکی متفاوت باشد.
از این رو آگاهی از موقعیت جغرافیایی، جمعیت، ویژگی ها و امکانات موجود در روستاهای طالقان برای چنین افرادی بسیار حائز اهمیت می باشد و می تواند در انتخاب صحیح به آن ها کمک کند و از هدر رفتن وقت و سرمایه آن ها نیز جلوگیری نماید.
طالقان کجاست؟
طالقان در شمال غرب استان البرز در فاصله 120 کیلومتری تهران و 90 کیلومتری کرج، در دره ای سرسبز و زیبا واقع شده است. شرقی ترین نقطه طالقان را می توان روستای گراب و گردنه عسلک دانست که به جاده چالوس منتهی می شود و غربی ترین نقطه آن را نیز روستای پرگه و گردنه انگه برشمرد که به الموت و استان قزوین ختم می شود.
منطقه طالقان آب و هوایی کوهستانی، باغ های فراوان، چمنزارهای سبز، چشمه ها و آبشارهای زیبا، کوه های سر به فلک کشیده و جاذبه های تاریخی و اماکن مذهبی فراوانی دارد. طالقان متشکل از 80 روستا می باشد که بسیاری از آن ها در حاشیه رودخانه شاهرود یا در دامنه رشته کوه البرز قرار گرفته اند. بهترین روستای طالقان به طور حتم یکی از همین روستاها می باشد که از امکانات مناسب و پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر و سرمایه برخوردار است.
معرفی روستاهای طالقان
منطقه طالقان از روستاهای فراوانی تشکیل شده است که هر یک زیبایی ها و ویژگی های خاص خود را دارند و در جای خود درخور توجه ویژه ای می باشند، از این رو انتخاب بهترین روستای طالقان می تواند امری دشوار تلقی شود. به همین جهت قصد داریم در این مقاله به طور مختصر به معرفی برخی از روستاهای طالقان و ویژگی های برجسته آن ها بپردازیم.
کولج
روستای کولج که در فاصله 150 کیلومتری از تهران قرار دارد، نزدیک ترین روستا به شهر طالقان است و از شمال، جنوب، شرق و غرب به ترتیب با روستای حسنجون، شهر طالقان، روستاهای خسبان و میراش همسایه است. جمعیت این روستا که به 2 بخش بالا کولج و پایین کولج تقسیم شده است، بر اساس نتایج سرشماری انجام شده در سال 1385 حدود 440 نفر است که شامل 140 خانوار می باشد.
شاید بتوان روستای کولج را بهترین روستای طالقان نامید زیرا آب و هوایی کوهستانی و دشت هایی سرسبز دارد و وجود قلعه تاریخی کولج که از قلعه های مشهور دوران اسماعیلیان است و به نام قلعه منصوریه نیز شناخته می شود، بر جذابیت آن افزوده است.
گلیرد
گلیرد یا گلیارد در بخش بالا طالقان، در منطقه ای کوهستانی و در فاصله 14 کیلومتری از مرکز طالقان قرار گرفته است. روستای گلیرد از آب و هوایی کوهستانی برخوردار است، به همین دلیل طبیعت زیبایی دارد و در تابستان پذیرای گردشگران بسیاری می باشد. جمعیت این روستا طبق سرشماری انجام شده در سال 1385 حدود 100 نفر اعلام شده است که این جمعیت در فصل تابستان و برداشت تا حدود 1000 نفر افزایش نیز می یابد.
روستای گیلرد را از آن جهت که معابری پوشیده از باغ های چشم نواز و چشمه هایی جوشان دارد و آثار تاریخی همچون منزل آیت الله طالقانی و حمامی بسیار قدیمی را در خود جای داده است، می توان بهترین روستای طالقان نامید.
میناوند
روستای میناوند روستایی بر فراز یک منطقه کوهستانی با دشت های سرسبز و وسیع می باشد که در منطقه میان طالقان قرار گرفته است. این روستا که در نزدیکی ارژنگ قلعه واقع شده است را می توان بهترین روستای طالقان نامید زیرا اتحاد و همبستگی اهالی آن زبانزد خاص و عام است. جمعیت روستای میناوند طبق اطلاعات منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران در سال 1395 حدود 186 نفر گزارش شده است.
آب و هوای کوهستانی، وجود کوه های زیبا و چشمه های آب، حال و هوای جالبی به روستای میناوند بخشیده است به همین دلیل این روستا مورد توجه کوهنوردان بسیاری قرار گرفته و یک اردوگاه نیز برای استراحت این ورزشکاران در روستا ساخته شده است.
باریکان
باریکان روستایی در منطقه میان طالقان و در مسیر اصلی دسترسی به سد طالقان می باشد. پیشینه این روستای کهن به دوران مادها باز می گردد اما شمایل امروزی روستا بازمانده ای از دوره افشاریه است. باریکان که در ارتفاع 2050 متری از سطح دریا قرار گرفته است، آب و هوایی کوهستانی دارد و جمعیت آن در سال 1395 حدود 209 نفر اعلام شده است.
وجود چشمه های آب و باغ های میوه مناظر طبیعی بسیار زیبایی را در روستای باریکان خلق کرده است. علاوه بر طبیعت زیبا، در این روستا آثار تاریخی نظیر قلعه ارژنگ و غارهایی به جا مانده از گذشته های دور وجود دارد که ممکن است سبب شود تا روستای باریکان، بهترین روستای طالقان لقب گیرد.
ایستا
روستای ایستا که به نام های ترک آباد و فانوس آباد نیز شناخته می شود، رمزآلودترین روستای کشور به حساب می آید. ساکنان این روستا از پیروان میرزا مجتهد تبریزی هستند و بر اساس فتوای ایشان مبنی بر غیرمجاز بودن استفاده از تکنولوژی، عمل می کنند. مردم ایستا به سبک دوران قاجار زندگی می کنند و در این روستا از امکاناتی نظیر برق، اتومبیل، ماشین آلات کشاورزی و وسایل ارتباطی خبری نیست.
شاید بتوان به دلیل سبک عجیب زندگی مردم در روستای ایستا، این روستا را بهترین روستای طالقان نامید. مردم این روستا در حاشیه رودخانه شاهرود بدون استفاده از ابزارها و ماشین آلات کشاورزی و دامپروری به کار کشت و زرع و پرورش اسب های گران قیمت مشغول هستند.
فشندک
فشندک یکی از زیباترین و پرجمعیت ترین روستاهای طالقان است که در فاصله 11 کیلومتری از منطقه شهرک قرار دارد و نماد آن درختی هزار ساله می باشد که هنوز زنده و پابرجاست. روستای فشندک از دو بخش محمود کلایه و شهرک غرب تشکیل شده و جمعیت آن بر اساس نتایج سرشماری انجام شده توسط مرکز آمار ایران در سال 1395 حدود 420 نفر گزارش شده است.
فشندک را می توان بهترین روستای طالقان برشمرد زیرا از مناطق پرطرفدار طالقان برای ساخت ویلا می باشد که طبیعتی زیبا و دیدنی هایی فراوان دارد. همچنین وجود درختان پرشمار میوه، حمام های قدیمی متعلق به دوره صفویه و مرداب محمود کلایه، این روستا را به یک مقصد گردشگری تبدیل کرده است.
کرکبود
کرکبود روستایی کوهستانی که در بخش بالا طالقان قرار گرفته است و تابستان هایی معتدل و پاییز و زمستان هایی سرد و پربارش دارد. اگرچه جمعیت روستای کرکبود کم است و در سال 1395 حدود 82 نفر اعلام شده اما خانه های قدیمی ساخته شده از خشت و گل و کوچه باغ های زیبای آن، گردشگران بسیاری را به خود جلب کرده است.
آبشار کرکبود یکی از جاذبه های طبیعی این روستا است که در میان یک دره صخره ای و در فاصله 700 متری از شمال آن قرار دارد. یخچال های طبیعی اطراف روستا، امامزاده زید ابراهیم و حمام های تاریخی از دیگر دیدنی های کرکبود هستند که می توانند این روستا را به بهترین روستای طالقان تبدیل کنند.
میر
روستای میر که در منطقه پایین طالقان واقع شده است از زیباترین روستاهای این منطقه به حساب می آید. جمعیت روستای میر بر اساس نتایج مرکز آمار ایران در سال 1395 حدود 135 نفر گزارش شده است. هوای این روستا در تابستان ها معتدل و در زمستان ها سرد و برفی است و این آب و هوای دلنشین سبب شده است تا سالیانه گردشگران بسیاری این روستا را برای سفر و تفریح انتخاب کنند.
وجود چشمه های آب گوارا، مزارع کشاورزی، باغ های سرسبز، کوه های بلند، آب و هوای خنک و عاری از هرگونه آلودگی، روستای میر را در نظر اهالی و مسافرانی که به این منطقه سفر می کنند، به بهترین روستای طالقان تبدیل کرده است.
زیدشت
روستای زیدشت را دروازه طالقان می نامند. این روستا در فاصله 5 کیلومتری از مرکز طالقان قرار گرفته است. روستای زیدشت روستایی کوهستانی است که طبق نتایج سرشماری انجام شده در سال 1395 حدود 816 نفر جمعیت دارد و یکی از پرجمعیت ترین روستاهای طالقان به شمار می رود. کوه های استوار و دامنه های زیبا و سرسبز این روستا، مناظر فوق العاده زیبایی را در این منطقه به وجود آورده است.
روستای زیدشت که در فصل بهار پوشیده از مراتع، چمنزارها و گل های رنگارنگی نظیر شقایق و آویشن است و در فصل زمستان همچون فرشته ای یک دست سفیدپوش می شود پتانسیل تبدیل شدن به بهترین روستای طالقان را دارد.
اورازان
روستای اورازان که در بخش بالا طالقان قرار گرفته است از روستاهای پرآب این منطقه محسوب می شود به همین دلیل دارای مناظر دیدنی و چشم نوازی است که گردشگران بسیاری را به خود جلب کرده است و از دیدگاه آن ها بهترین روستای طالقان می باشد. جمعیت روستای اورازان طبق اطلاعات مرکز آمار ایران در سال 1395 حدود 165 نفر اعلام شده است.
در دل این روستای کوهستانی، چشمه همیشه جوشانی قرار دارد که از شهرت بالایی برخوردار است. در این روستا که حدود 4000 سال قدمت دارد، تپه های باستانی فراوانی به چشم می خورد و امامزادگان سید علاءالدین و سید شرف الدین از نوادگان امام باقر (ع) نیز در دامنه کوهی در این روستا واقع شده اند.
کش
روستایی در منطقه پایین طالقان که در میان دره ای زیبا قرار گرفته و تنها حدود 5 کیلومتر با سد طالقان فاصله دارد، روستای کش نامیده می شود. این روستا که در فصل بهار پوشیده از گیاهان است، از زیباترین روستاهای این منطقه و حتی بهترین روستای طالقان نیز محسوب می شود.
روستای کش از شمال به کوه وجین، از جنوب به روستای روشنابدر، از شرق به روستاهای کشرود و سوهان و از غرب به روستای لهران محدود می شود. جمعیت این روستا در سال 1385 حدود 186 نفر گزارش شد. علاقه مردم به زندگی در شهر به دلیل وجود امکانات بیشتر، علت پایین بودن جمعت روستای کش برشمرده می شود.
کویین
روستای کویین که در بخش بالا طالقان قرار گرفته است به کویین علیا نیز شهرت دارد. این روستا در ارتفاع 2430 متری از سطح دریا واقع شده است و روستاهای مرجان و نویز از همسایه های آن به شمار می روند. جمعیت روستای کویین بر اساس سرشماری انجام شده در سال 1385 حدود 66 نفر گزارش شده است که شامل 25 خانوار می شود.
آنچه که سبب می شود تا بتوان از روستای کویین علیا به عنوان بهترین روستای طالقان نام برد، مناظر بسیار زیبا و دیدنی این روستا است که در تمام فصول سال زیبایی خاصی دارند و مورد استقبال گردشگران قرار می گیرند.